Finns det något bättre än att tälta? Tveksamt. Men en viktig faktor för att tältandet ska bli lyckat är givetvis själva tältet. Att välja rätt kan vara svårt då utbudet är stort och valmöjligheterna många. Det gäller att ha lite förkunskap innan man väljer vilket tält man ska köpa samt att du vet i vilka sammanhang du ska använda tältet.

Den vanligaste varianten av tält är familje- och campingtält. Förr i tiden var familjetälten i princip omöjliga att få upp då de var osmidiga, tunga och knepiga. Nu ser världen annorlunda ut och familjetälten har inte bara blivit bättre och lättare, utan även större! Ofta har familjetält antingen en tunnelkonstruktion eller en kupolkonstruktion vilket gör det superlätt att sätta upp tältet!

Behöver du ett tält som klarar lite hårdare användning än de klassiska familjetälten så är fjälltält, cykeltält eller MC-tält antagligen rätt för dig. Dessa tält klarar ofta mer regn och hårdare vindar.

Den sista typen av tält är de härliga festivaltälten. Dessa tält har sin funktion främst på festivaler och liknande, precis som namnet avslöjar. Poängen med dessa tält är att de ska vara billiga att köpa för att det inte ska göra någonting om de glöms kvar eller går sönder. Att sätta upp dessa typer av tält är väldigt lätt och de är ofta väldigt små. Eftersom de ligger i en låg priskategori så är sömmarna i tälten inte tejpade, vilket gör att sömmarna inte är vattentäta.

De vanligaste typerna av tält är antingen kupoltält, vilket i korta drag innebär att tältet har korslagda bågar, eller tunneltält, där bågarna är parallella. Kupoltält är exempelvis bra för hårda underlag och tunneltält för vandringar.