Camping är ett av de mest populära sätten att resa på, många vill tillbringa sin semester eller kortare perioder i tält, husvagn eller husbil och vill ha friheten att kunna sätta upp sitt tält där det passar. Du slipper hotellkostnader, vara styrd av öppettider och hotellets eller vandrarhemmets läge. Dessutom kommer man ut i naturen, vilket är det som tilltalar många med camping.

I Sverige står campingen för en tredjedel av alla gästnätter och campingplatser står för nästan 50% av allt boende under sommarmånaderna. Campingplatser är rangordnat med ett nationellt stjärnsystem så att man vet vilken standard som campingplatsen står för. Ofta krävs ett CKE kort (Camping Key Europe) för att campa på större campingplatser i Sverige. Med kortet kan man även campa i andra länder så som Norge, Tyskland, Danmark, Holland och Finland, och det ingår dessutom olycksfallsförsäkring. I Sverige finns över 1000 campingplatser, där ungefär hälften kräver campingkort medan andra halvan inte har några speciella krav alls. Det finns alltså en uppsjö med ställen att spendera sin semester på!

Camping kan bli riktigt socialt då det på många campingplatser finns aktiviteter för barn och man bor tätt intill varandra. Tänk dock på att boka långt i förväg på de allra mest populära campingarna, som till exempel Pite havsbad och campingar med attraktiva lägen. Du kan också titta på kartan över campingplatsen innan du bokar för att välja den plats som passar dig bäst. Precis som med hotell bör man också leta bland olika campingar och se om just dina behov finns på den camping du vill åka till. Idag kan du välja på allt från enkel budget till riktigt lyxiga boenden.

När man campar tätt inpå andra människor finns det förövrigt regler att följa, även oskrivna så som att hälsa och inte störa de andra gästerna. Vill du ha mer lugn och ro finns dock mer avlägsna naturnära campingar att välja på.