En jaktkniv är i grunden en kniv som är utformad speciellt för användning under jakt: förbereder köttet för användning som mat och carving upp hjorten i mindre bitar. Det är helt annorlunda än din normala jaktkniv som har använts på detta sätt tidigare. Jaktknivarna är utformade speciellt för att döda djur och de används inte bara för matlagning. De är mer komplexa, med många olika funktioner, och de är vanligtvis väldigt skarpa. Om du har en jaktkniv, behöver du veta hur du använder den ordentligt för att få ut det mesta av det.

En av de första sakerna du vill lära dig om jaktknivar är hur man öppnar dem. Vissa vikknivar eller fällknivar är gjorda för att bara öppna med en hand, medan andra görs annorlunda. Du borde ta reda på vilken typ av kniv du har innan du går på jakt. Många jägare använder vikningsknivar för camping, och av den anledningen är dessa typer inte lika vanligt i andra situationer. Men om du har en jaktkniv som kan öppna med båda händerna, bör du använda den.

Jaktknivar kan också delas upp ytterligare i två allmänna kategorier. Det finns blad som du kan hålla öppna i handen, och det finns blad som kan glidas över handtaget på din kniv. Vissa jägare använder endast skinningsknivar, med blad på ena sidan och använd sköljkniven i samband med döden. Andra jägare, som huddjur fräscha från vattnet, lita på sina blad så att de kan skära bort vid de senor och andra muskler i djuret.

Det viktigaste att veta när man lär sig att använda en jaktkniv för köttskisning är hur bladet stängs. Det finns tre grundläggande mönster för blad: en dropppunktskniv, ett klipppunktblad och ett rakt blad. Dropppunktskniven har en skarp punkt i slutet, så att jägaren kan knacka på köttet mot djurets kropp, vilket medför att juicena kommer ut på andra sidan. Klipppunktbladet är utformat med en tvärsnittsarea strax under handtaget, vilket gör att du kan placera bladet inuti det sköljdjur utan att skära något av köttet.

Många jägare som jagar med båge och pil gör misstaget att försöka stänga en bra kvalitetskniv med bara sina fingertoppar. Tyvärr, även en bra, kvalitetskniv med ett dropppunktsblad är fortfarande ett farligt vapen, även om det är stängt med fingret. Problemet med att använda en traditionell båge och pil är att de har en tendens att bli ”lycklig” när de ansluter till bytet. Detta beror på att det är svårt att berätta om pilen har gjort det hela vägen genom djuret. Även om detta inte kommer att hända varje gång, händer det ibland, och att använda traditionella jaktknivar i dessa fall är det bästa sättet att undvika skada.

Med en fast knivjaktkniv, å andra sidan är det möjligt att sikta på bladet vid bytet från ett helt säkert avstånd, även om djuret är beväpnat och varsamt. Vissa jaktknivbladstilar är faktiskt tillgängliga med utbytbara blad, vilket gör det enkelt att byta från ett standardblad till en dubbelbladig version om situationen kräver det. Bladet hålls öppet av en tumlås eller ett bladlås, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att dina fingrar blir skadade om kniven fastnar i bytet. Denna typ av säkerhetsfunktion är särskilt viktig om du planerar att hantera kniven medan du bär den i en ficka, eftersom du inte vill riskera fingret fastnar.